Jedním z koření, které nám může pomoci při léčení nachlazení, bolestech hlavy a trávicích potížích je zázvor. Toto koření je velmi staré, v oblibě užívané ještě před našim letopočtem. Pochází pravděpodobně z teplejších oblasti Číny či Indie, ale to není přesně známo. V dnešní době se také pěstuje v tropických oblastech. Zázvor je vlastně kus kořene. Nejlepší je získávat jeho léčebnou silu z čerstvě sušené podoby, drceného prášku, oleje či v kandované podobě, která je pro nás jednou z nejdostupnějších možností. Dá se pořídit v prodejnách se zdravou výživou či sušeným ovocem. Dneska bych se s Vámi chtěla podělit o návod na přípravu domácího zázvorového čaje. Jak jsem již uvedla, kandovaný zázvor je nejdostupnější, a proto ho v této podobě využijeme v našem  receptu na domácí zázvorový  čaj.

Postup, příprava:

Do oblíbeného hrnečku (250ml) si připravíme oblíbený čaj, nejlépe se však hodí čaj zelený. Než čaj zalijeme, přidáme do hrnečku pár kousků kandovaného zázvoru (2-3ks) a poté obsah hrnečku zalijeme. Vyluhujeme dle uvedeného času, obvykle 5-10 min. a čaj odstraníme. Zázvor však v čaji necháme a popíjíme. Trošičku nám nápoj osladí a v průběhu popíjení si ho můžeme smlsnout.

Při potížích se tento čaj doporučuje až 3x denně. Zázvor dále pomáhá při těchto neduzích: bakteriální angíně, virózách, rýmě, revmatismu, bolestech svalů, při hojení ran a zánětů. Uvolňuje napětí, zvyšuje krevní tlak a podporuje pocení. K různým potížím se různě používá, např. inhaluje, masíruje, potírá.

Zázvor je taky velmi oblíbený v kuchyních. Proto se nebojte ho pro svou chuť použít také, např. jakou součást koláče, marmelády či vánočních perníčků. Za tip děkuji Vlastičce 🙂