Jablečná marmeláda s hruškami a sušenými fíky
09/08/2007
Jste letního ovoce ze zahrádky přejedeni, máte z něj napečeno, nasušeno, zavařeno a pořád není vše zkonzumováno. Tak z něj zkuste vytvořit výbornou marmeládu.
Ingredience:
1kg sladkých jablíček, 1kg zralých hrušek, 2 citrony (chemicky neošetřené), 900g cukru, 100g sušených fíků, 5 hřebíčků, kus celé skořice, 2 sáčky želírovacího prostředku (výborně se dělá s Gelfixem 🙂
Postup, příprava:
Jablka a hrušky omyjeme a zbavíme slupky. Poté nakrájíme na čtvrtinky a odstraníme jadřince. Nakrájíme je na malé kousky a vložíme do hrnce. Z 1 citronu oloupeme kůru a z obou vymačkáme šťávu, přecedíme a přidáme k ovoci. Přidáme polovinu cukru, hřebíček, skořici a několik plátku citronové kůry. Směs vaříme asi 20 minut.
Připravíme si vyvařené sklenice cca 6 ks menších (200 ml).
Z uvařené směsi vylovíme koření a kůru, necháme ji zchladnou a rozmixujeme. Přidáme nakrájené fíky, zbytek cukru a např. zmíněný Gelfix (či jiný želírovací prostředek). Vše pozvolna vaříme za stálého míchání dokud směs nezhoustne. Horkou marmeládu opatrně nalijeme do připravených sklenic, uzavřeme a převrátíme dnem vzhůru. Uskladníme na temném místě.