Polévka Hokaido
10/27/2011
Dýně nemusíte v tomto období jen dlabat, a dělat si z nich hezké dušičkovské lampy, ale také je můžete „zdlabat“ a výborně si na nich pochutnat. Polévku z dýně Hokaido, jsme měli nedávno a u hodovního stolu měla úspěch, proto se s Vámi podělím o recept na přípravu. Dýně Hokkaidó pochází svým prapůvodem z Nové Anglie. Je bohatý na vitamíny a minerály. Obsahuje přímo vitamínovou bombu zdravého životního stylu (vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C)
Čas přípravy cca 40 min. tedy od dýně celé až na talíř. Nezapomeňte k přípravě pozvat pomocníčky a budete hotovi o to dříve.
Krémová polévka z dýně Hokaido – recept
Porce pro 5 osob
Ingredience:
1 středně velká dýně, olivový olej, žlutá smetana na vaření, 1,5 – 2 červené cibule, 2 dcl mléka, koření – muškátový oříšek, kurkuma, koriandr, římský kmín, pepř, sůl.
Postup:
Dýni zbavíme slupky, vydlabeme, nakrájíme na kostičky. Oloupeme si cibuli, taktéž nakrájíme. Připravíme si větší hrnec cca 2l (dýně je zpočátku mnoho), rozehřejeme v něj vrstvu olivového oleje pro osmahnutí cibulky. Já dávám do rozehřátého oleje už rovnou koření, aby se chutě lépe spojily. Orestujeme tedy cibuli s kořením (množství dle vlastní chuti, ale jistě se ho nebojte polévka se ke konci zředí smetanou). Po cca 5 min. přidáme nakrájenou dýni. Restujeme, dusíme cca dalších 20 min. podle tuhosti (můžeme podlít 1-2dcl vody). Až směs změkne, odstavíme, rozmixujeme, vmícháme smetanu, popř. trochu mléka. Dle chuti dokořeníme, provaříme a podáváme.
Přeji dobrou chuť 🙂