Mezi další druhy cukroví, které bychom mohli začít péct je linecké cukroví. Do Vánoc se nám v krabici v chladu hezky rozleží, zůstane dlouho čerstvé a chutné. Ale klidně s nim můžeme začít i za dva týdny.

Ingredience:

400 g hladké mouky, 250 g Hery, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, citrónová kůra, marmeláda nebo nuttela na slepení.

Postup, příprava:

Mouku smícháme s cukrem, nastrouhanou citrónovou kůrou, žloutky a změklým tukem. Když se nám zdá těsto příliš tuhé a netvárné můžeme přidat pár lžic mléka či vody. Těsto dobře propracujeme a dáme do ledničky odležet na dvě hodinky v mikroténovém sáčku. Pak na moukou posypaném vále vyválíme placku a vykrajujeme z ní oblíbené tvary. Klasika je tvar koleček s protikusem s malým vnitřním kolečkem, které se odstraní a vznikne průhled na marmeládu či jiné dobré pojidlo těchto dvou upečených kusů. Vždy si vykrájíme z obou tvarů (s dírkou a bez) stejný počet kusů, ať nám vyjdou na slepení do páru. Upečené cukroví se slepuje k sobě po vychladnutí. Velmi pěkně vypadají nejrůznější tvary vloček, kytiček či srdíček. Inovací při pečení lineckého cukroví může být přidání kakaa do těsta, a tak nám vznikne tmavý, taktéž velmi chutný druh.