p10301391.JPG

Tento výborný recept na pohankové karbenátky se zeleninou a smetanovo-cibulovou omáčku je velmi výživnou a nutričně hodnotnou stravou pro Vaše bříška a silným chuťovým zážitkem 🙂

Takže si nachystejte nádobíčko a jdeme na to!

Porce pro 4 osoby

Ingredience na karbanátky:

– 200g pohanky

– 100g sojového granulátu

– 200g mražené zeleniny dle vlastního výběru

– 5 vajec

– sůl, pepř, tandoori koření, česnek, oregano, bazalka

– hladká mouka a strouhanka na dohuštění

– zeleninový bujón

Postup, příprava karbanátek:

Do středně velkého hrnce dáme vařit pohanku (vaříme ji jako rýži, v dostatku vody) do změknutí cca 20 min. s 2 kostkami zeleninového bujónu. Po té, za stálého varu vmícháme sojový granulát a zalijeme vodou. Obojí vaříme do měkka cca dalších 10-15 min. Těsně před dovařením vmícháme mraženou zelenin, provaříme krátce, smícháme a zcedíme.

Do připravené směsi přidáme 2 vejce, trochu hladké mouky a strouhanky. Ochutíme kořením a tvoříme klasické karbanátky, které obalíme v trojobalu. Pokládáme je na vymaštěný plech a pečeme při 150 °C 20-30 min. V průběhu pečení je otáčíme, kontrolujeme, aby se nepřipálily a můžeme je sem tam pokropit vodou.

Ingredience na cibulovo-smetanovou omáčku:

-250 ml smetany na šlehání 33%

-2-3 větší cibule

– 1 obdélníček taveného sýra

– 2 jarní cibulky +1 na ozdobu

– koření, sůl, pepř, česnek, čerstvé bylinky (oregano nebo bazalku), tandoori ….

Postup, příprava omáčky:

Zpěníme nasekanou cibuli, před zezlátnutím přidáme jarní cibulku, krátce orestujeme, zalijeme smetanou, okořeníme. Za občasného míchání necháme probublat. Polovinu směsi rozmixujeme tyčovým mixérem a přimícháme zpět do pánve. Nakonec přimícháme tavený sýr.

Stolujeme s brambory posypanými zbytkem jarní cibulky. Dobrou chuť 🙂