Mezi mé velmi oblíbené druhy cukroví patří rozinkové cukroví. Má velmi zvláštní chuť, musí však být správně rozležené. K tomu potřebuje odpočívat alespoň 14 dní v chladu.

Ingredience:

100g rozinek, 140 g moučkového cukru, 140 g mletých vlašských ořechů nebo mletých neloupaných mandlí (já je dělávám s ořechy), 2 lžíce hladké mouky, 2 žloutky, 2 lžičky skořice, 2 tlučené hřebíčky, nastrouhaná citrónová kůra, 1 lžíce vína.

Citrónová poleva: 140 g moučkového cukru, 1 či více lžic citrónové šťávy, tak aby se poleva táhla.

Postup, příprava:

Rozinky nakrájíme na jemno nebo semeleme. Smícháme s moukou, cukrem, ořechy, kořením a citrónovou kůrou. Tyto suroviny spojíme dvěma žloutky. Pokud se nám těsto nebude zdát tvárné přidáme lžíci vína. Vál si posypeme moukou a vyválíme silnější plát asi 4 mm. Poté vykrajujeme tvary. Doporučuji spíš jednoduché, aby se nám při přenášení na plech tvar nepolámal. (Obvykle tomuto cukroví dávám tvar srdíček. U kytiček či vloček se Vám můžou kraje odlomit). Po přenesení nožem vykrájených tvarů na plech je na řadě pečení. Jedná se spíš o vysušování nebo pečení na nejslabším stupni, tudíž ne příliš horka trouba. Kdyby se nám rozinky připálily bylo by cukroví hořké. Po vychladnutí namáčíme zlehka jednu stranu do citrónové polevy.

Tento druh cukroví v naší rodině nebyl tradičním. Když jsem ho však před několika lety přinesla na okoštování při oslavě vánočních svátku, všichni si ho hned oblíbili. Výraznou chuť rozinkovému cukroví dodává koření a nejspíš i víno. Minulý rok jsem přidala, prosím ať mi nejen vinaři prominou tento výraz, domače chorvatské červené.