Šípek – šípková růže kvete od května do konce července. Plody dozrávají v srpnu či září a zůstávají na větvičkách až do zimy. Nicméně termíny jejich sběru jsme nejspíš prošvihli. Tělu pomáhají, jak květy, tak čerstvě uzrálé plody až do dvou let po jejich sběru a správném usušení. Růže šípková kvete bílými, světle či sytě růžovými krásně vonícími velkými květy. Můžeme se s ní setkat ve volné přírodě, na okraji luk či lesů, mezi staveními. Existuje velké množství druhů či podruhů těchto někdy nazývaných planých či divokých růží. Vesměs se odlišují podle zoubkování listů.

Šípek – favorit v obsahu vitamínu C. Dodává energii, posiluje, chrání klouby, srdce, cévy, očišťuje, je močopudný.. Dále pomáhá při průjmu či zácpě, problémy s močovým měchýřem, nespavosti, se stavy nervového podráždění, při bakteriálních infekcích, horečkách.

100g slupek z plodu poskytne při odvaru v litru vody přes 100 mg vitamínu C, přičemž denní potřeba tohoto vitamínu je 50 mg. Odvar z šípků možno užívat 3x denně po jídle pro doplnění vitamínů a jako prostředek regulující látkovou přeměnu. V případě, že neradi popíjíte, je vhodné vařené šípky nasekat do nejrůznějších jídel či marmelád.

Květy mají projímavý účinek, taktéž posilující a očišťující. Listy šípkové růže pomáhají zacelovat zevní rány.

Při zácpě použijeme lžíci nasekaných květů či listů na 200 ml vroucí vody. Louhujeme 10 minut. Pijeme 3 x denně sklenici nálevu.

Při průjmu použijeme 20-25 plodů na 0,50 litrů vody. Vaříme 2 min., přecedíme a pijeme v průběhu dne.