Jelikož se Vánoce blíží závratným tempem, bude nejvhodnější napsat ještě pár receptů na výborné cukroví. Dnes se s Vámi podělím o starý rodinný recept na vanilkové rohlíčky, které se vždycky podaří. Těsto se při tvarování neláme, při pečení nerozlévá. Můžou se tvarovat tradičně ručně, nebo je možno použít lis na těsto. Do tohoto cukroví je vhodné použít pravé máslo, i když ho třeba do ostatních druhů nepoužíváte.

Ingredience:

26 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 10 dkg mletého cukru, 10 dkg mletých lískových oříšků, 1 žloutek, vanilkový cukr.

Postup, příprava:

Těsto zpracujeme a alespoň na hodinku necháme odpočinout v lednici. Pak vytvarujeme rohlíčky (z jednoho válečku postupně ukrajujeme stejné kousky a těm dáváme tvar rohlíčků). Pak klademe na tukem vymazaný či pečícím papírem vyložený plech. Z této dávky by mělo být 2,5 plechu cukroví. Pečeme pomalu, aby se nám oříšky v cukroví nepřipálily, byly by pak hořké. Ještě horké, upečené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým.

Závěr:

Uložíme do krabice na chladné místo. Počkáme do Vánoc a sníme 🙂