V tomto článku se dozvíte, které rostliny je vhodné sklízet před a po zimních mrazech.
Není nic příjemnějšího než zeleninová zahrada plná zeleniny! Sníte o bohaté úrodě i po mrazech? Zde je několik základních pravidel, která byste měli znát, abyste ochránili své rostliny.
Voir cette publication sur Instagram
Co sklízet před mrazy?
Některé druhy zeleniny, například lilek a rajčata, by měly dozrát ještě před sklizní. Proto byste je neměli trhat, dokud jsou ještě zelené. Měli byste je tedy nechat na zahradě, dokud nejsou zralé a vybarvené.
V případě, že přijde mráz, je třeba přijmout opatření na jejich ochranu. K tomu použijte bílou netkanou textilii, kterou je zakryjete. Tato ochrana je velmi důležitá pro udržení ideální teploty rostliny.
Případně můžete plody natrhat a uložit do kartonové krabice, abyste urychlili jejich dozrávání. K tomu přidejte několik zralých jablek nebo hrušek. Ty produkují etylen, látku, která napomáhá dozrávání plodů.
Co dělat s dýněmi?
Dýně by se neměly sklízet dříve, než jsou zralé. Sušený stonek ponechte na dýni, aby vydržel co nejdéle. Pokud je můžete skladovat na vzdušném a suchém místě, mohou vydržet i několik měsíců. Zabraňte kontaktu s vlhkostí, jinak hrozí nebezpečí napadení plísní.
Lze angrešt prořezávat?
Jiné rostliny, například cukety a okurky, mráz nesnášejí. Na rozdíl od dýní nelze jejich plody skladovat delší dobu. V chladničce je však můžete uchovávat 3 až 4 dny.
Pokud je však před sklizní necháte dozrát, mohou vám vydržet poměrně dlouho. V tu chvíli už nebude chuť a kvalita stejná. Budou o něco méně čerstvé než při sklizni.
A co fazole?
Fazole si dobře zachovávají svou chuť i po určité době v chladničce. K tomu doporučujeme použít techniku blanšírování. Tento postup spočívá v ponoření zeleniny na několik sekund do vroucí vody. Poté je velmi rychle zchlaďte. Pokud použijete tuto techniku, můžete fazole uchovávat po dlouhou dobu.
Některé odrůdy hrušek a jablek lze sklízet i v zimním období. Musíte je jednoduše sbírat, když jsou dostatečně zralé. Nečekejte, až budou příliš zralé, protože by mohly shnít.
Které rostliny odolávají mrazu?
Na rozdíl od výše uvedených rostlin mohou některé druhy zeleniny přečkat zimu velmi dobře. To platí zejména pro odolnou zeleninu, jako je hrách, salát, endivie, čekanka a špenát. Tyto rostliny snesou i mírný mráz.
Nezapomeňte je však po příchodu silných mrazů chránit bílým rounem. Chcete-li udržet zeleninu ve výborné kondici, připravte jí kvalitní hnojivo, aby se mohla správně živit.
Čínské zelí a kapusta mohou přežít i při teplotě -6 °C. I když je pokryje mráz, zachovávají si lahodnější chuť. Totéž platí pro brokolici, cibuli a tuřín, pórek a růžičkovou kapustu. Všechny tyto rostliny odolávají silným mrazům.
Pokud chcete uchovat některé rostliny, jako je mrkev, pastinák, křen a černý kořen, chraňte je pod slámou, abyste jim zajistili co nejlepší podmínky.
Sklízet je můžete i uprostřed zimy, pokud nenapadne sníh nebo zahradu nepřepadne mráz. Chcete-li plodiny správně skladovat, uchovávejte je na chladnějším místě, například ve sklepě nebo v písku.
Obsah