Připálený tuk, zbytky jídla, různé skvrny… Zdá se, že všechny tyto nečistoty nahromaděné na plynovém sporáku znemožňují čištění.
Čištění plynového sporáku a trouby patří k nejobtížnějším domácím pracím. Abyste se však vyhnuli vaření ve špinavé kuchyni a snížili riziko, že se tyto spotřebiče stanou zdrojem bakterií nebo domácích nehod, je nutné se jim vyhnout. Zejména proto, že plynové sporáky se snadno a rychle zašpiní a pokryjí špínou. Proto je nutné je pravidelně čistit, a to i denně, abyste nemuseli ztrácet spoustu času jejich čištěním, jakmile na nich ulpí mastnota a nečistoty. Proto jsme pro vás připravili několik nejlepších babiččiných tipů, jak důkladně vyčistit plynový sporák, aby byl čistý jako nový!
View this post on Instagram
Správné čištění a údržba varných desek
Varné desky jsou díly, které jsou nejvíce vystaveny nečistotám a špíně. Proto potřebují pravidelnou údržbu. K tomu použijte směs bílého octa a horké vody, kterou vydrhnete odolné skvrny a rozlité tekutiny. Pro správné odmaštění je vhodné připravit odmašťovací pastu z hydrogenuhličitanu a vody. Pokud máte sklokeramické varné desky, existují i jiné způsoby jejich renovace.
Čištění plynových sporákových grilů
Kdo by nechtěl, aby jeho plynový gril zářil jako nový? Tento tip vám splní sen. Pokud nemáte myčku nádobí, můžete rošty jednou měsíčně vyčistit horkou vodou s octem. Pro dosažení nejlepších výsledků by se směs měla nechat působit přes noc. V případě odolné mastnoty můžete do tohoto roztoku přidat hrst hrubé soli.
Můžete také použít drátěnku s abrazivní houbou a zubním kartáčkem nebo namočit grily do tekutiny s mrazicím sáčkem naplněným čpavkem.
Jak odmastit hořáky?
Čištění hořáků plynového sporáku byste neměli vynechávat. Znečištěním těchto hořáků totiž může dojít k tomu, že již nebudou správně hřát z důvodu neúplného spalování. Proto se doporučuje čistit je co nejčastěji, alespoň jednou týdně. Naše babičky měly několik technik úklidu, aby se neušpinily a nemusely se moc namáhat. Nejjednodušším tipem je použití marseillského mýdla, černého mýdla nebo bílého octa. Tyto výrobky mají nepopiratelné odmašťovací a čisticí vlastnosti. Stačí, když demontované hořáky ponoříte na dvě hodiny až jednu noc do nádoby naplněné vroucí vodou smíchanou s jedním z těchto špičkových čisticích prostředků, v závislosti na míře znečištění. Poté je dobře vydrhněte houbou nebo zubním kartáčkem a opláchněte čistou vodou. Před vrácením na místo by měly být vysušeny.
Co knoflíky plynového sporáku?
Při čištění plynového sporáku často zapomínáte na ovládací knoflíky. Tato část se také špiní kvůli stříkající vodě při vaření. K jejich většímu znečištění samozřejmě přispívají i ruce plné zbytků jídla, které s nimi manipulují. Je důležité čistit všechny části plynového sporáku, včetně knoflíků. Umyjte je horkou mýdlovou vodou. Můžete je také vyčistit směsí jedlé sody a horké vody. Jednou až dvakrát měsíčně, nebo v případě potřeby i častěji, si proto vezměte kartáček na zuby a houbičku, abyste se s přípravkem dostali do všech koutů knoflíků plynového sporáku. Nezapomeňte je před opětovným nasazením osušit čistým a suchým hadříkem.
Obsah