Jak správně používat jedlou sodu na okurky, rajčata a papriky? Potřebují ji hned.

Ze skříní a kuchyně se na vás valí jedlá soda, abyste se cítili dobře s ovocem a zeleninou.

Jedlá soda je v tomto období přirozenou součástí hnojiva. Jeho největší výhoda? Lze jej používat po celý rok a na všechny rostliny na zahradě i na zeleninovém záhoně. V tomto článku se dozvíte, proč a jak používat jedlou sodu na zeleninové zahradě k hnojení zeleniny a ovoce.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bio&bio trgovine (@biobiohr)

Jedlá soda: jak ji správně používat na zeleninové zahradě?

Léto je téměř u konce. Vaše zelenina však ještě není v bezpečí před chorobami a nežádoucími parazity, které jsou v létě nejčastější. Někteří z těchto škůdců se mohou objevit i během podzimu. Vaše okurky, rajčata a papriky budou s největší pravděpodobností napadeny houbovými chorobami, jako je plíseň šedá nebo plíseň, nebo je budou ničit mšice a další škůdci. Potřebujete nápravu a maximální ochranu pro své zeleninové pozemky? Jedlá soda je přesně to, co váš zeleninový záhon a zahrada potřebují!

Čtěte také  Jak kombinovat barvy na zahradě?

Jedlá soda: jaké výhody má pro zeleninu a ovoce?

Jedlá soda dokáže v domácnosti zázraky, protože odstraňuje pachy a mastné skvrny, ale má pozoruhodné účinky i venku. Jedlá soda je vynikající přírodní fungicid a insekticid. Chrání plodiny před plísněmi, bakteriemi a dalšími škodlivými škůdci a hmyzem. Pokud se používá jako hnojivo, zbavuje půdu a plodiny všech škodlivých látek. Namísto chemických roztoků a přípravků použijte jedlou sodu k přirozené ochraně úrody! Toto přírodní hnojivo můžete na zeleninové zahradě používat dvakrát týdně. Mnoho profesionálních i amatérských zahrádkářů hnojí půdu jedlou sodou třikrát za sezónu. Tím se zabrání předčasnému žloutnutí listů rostlin. Umožňuje také růst listů a plodů. Hydrogenuhličitan sodný také pomáhá snižovat kyselost půdy.

Čtěte také  Co je to anemokorie?

Tip: při aplikaci jedlé sody na zeleninu a ovoce zalévejte večer nebo brzy ráno. Přítomnost slunečního světla je může spálit.

Hnojivo z jedlé sody: jaká je nejlepší metoda?

K výrobě tohoto přírodního hnojiva potřebujete jednu polévkovou lžíci jedlé sody. Dále budete potřebovat 50 g dřevěného popela, 20 g droždí a asi litr vody. Dřevěný popel je známý svými fungicidními vlastnostmi. Obsahuje také fosfor, draslík, hořčík a vápník. Jeho použití v hnojivech podporuje vývoj kořenů, zpevnění stonků a dozrávání plodů. Kvasnice jsou také bohaté na fosfor a draslík, které výrazně stimulují kvetení.

Tuto směs připravíte tak, že nejprve rozpustíte droždí ve vodě. Mezitím prosejte dřevěný popel a rozpusťte ho ve vodě s droždím. Po uzavření nádoby a důkladném protřepání můžete nakonec přidat jedlou sodu. Tento roztok skladujte po dobu 14 dnů, přičemž víčko trochu uvolněte. Nejlepší je zvolit chladné místo, aby se hnojivo mohlo dobře usadit. Můžete také použít samotnou jedlou sodu. Za tímto účelem rozpusťte jednu polévkovou lžíci jedlé sody v 10 litrech vody. Na každou rostlinu použijte přibližně jeden litr tohoto roztoku.

Čtěte také  Kamenné zahrady: nápady pro zahradu u vašeho domu

 

Johana

Johana je webovou redaktorkou časopisu Naturama.cz. Má více než deset let zkušeností s psaním pro různá média, včetně webových stránek, časopisů a novin. Její práce na webu Naturama.cz se zaměřuje na témata týkající se domu a zahrady, včetně zahradní architektury, zahradního designu a údržby zahrady. Pravidelně publikuje články, tipy a rady na tato témata. Její práce je plná nadšení a vášně!

Napsat komentář

Your email address will not be published.

NEJNOVĚJŠÍ Z Zahrada