Kávovar na espresso je dnes nezbytnou součástí vaší kuchyně, ať už je manuální, nebo automatický. Umožňuje připravit velmi dobrou kávu během několika málo okamžiků pro začátek dne.
Ačkoli má mnoho výhod, má jednu velkou nevýhodu: špatně se čistí.
Pokud si také nejste jisti, jak čistit kávovar, přečtěte si tento článek.
Proč je čištění kávovaru důležité?
Čištění kávovaru je prospěšné v mnoha ohledech! Zaprvé zvyšuje životnost kávovaru. Pravidelné čištění postačuje k ochraně stroje před korozivními prvky, které by mohly zhoršit jeho výkon.
Pravidelné čištění kávovaru je také velmi dobrý způsob, jak zachovat chuť připravované kávy. Chuť není nikdy ovlivněna zbytky, které se usazují na dně kávovaru. Při každém použití si vychutnáte espresso v optimálních podmínkách.
Kdy je třeba espresovač vyčistit?
Četnost čištění kávovaru závisí přímo na tom, jak často jej používáte. Ve vší počestnosti vám nikdo neřekne, jestli ji máte čistit po 2 nebo 3 měsících. Základem je, že byste nikdy neměli čekat, až se u vašeho stroje projeví známky slabosti, a teprve poté uvažovat o jeho vyčištění.
Obecně platí, že kvalitní kávovary je třeba čistit každé dva až tři měsíce. Základní modely naopak vyžadují téměř každodenní čištění.
Údržba kávovaru
Ať už máte jakýkoli typ kávovaru, měl by být před čištěním odpojen ze zásuvky. Je také důležité, abyste přesně věděli, zda se jedná o stroj vyšší, střední nebo základní úrovně. V závislosti na jeho výkonnostní úrovni budete mít představu o tom, jak dlouho vám bude trvat jeho čištění.
Pokud si všimnete usazenin vodního kamene, měli byste naplánovat odstranění vodního kamene. K tomu je nezbytné vyčistit celý okruh, kterým prochází voda pro přípravu espressa.
Odvápnění kávovaru, #udrzba je důležitá #koffee #gorenje pic.twitter.com/R4kXIzLc9O
— petr vokal (@PVokal) March 28, 2015
K vyčištění klasického kávovaru potřebujete pouze bílý ocet. Pro kávovar na espresso budete potřebovat také další komponenty, které jsou známé svými pozoruhodnými schopnostmi odstraňovat vodní kámen, jako je jedlá soda. Ty by neměly být příliš kyselé, aby nedošlo k poškození stavu vašeho kávovaru. Na trhu jsou k dispozici sady pro odstraňování vodního kamene připravené k použití. Před zahájením této operace se však ujistěte, že jste odstranili použitý modul. Odstraňování vodního kamene by se mělo provádět tak dlouho, dokud nebude kávovar zcela zbaven zbytků.
Abyste zabránili korozi stroje, měli byste vyčistit i jeho vnější část.
Dodržováním těchto pokynů a jejich pravidelným opakováním si můžete být jisti, že váš kávovar vydrží a bude poskytovat velmi kvalitní kávu. Pokud si stále nejste jisti, jak kávovar vyčistit, podívejte se na tento návod.
Obsah