Rošty v troubě se rychle zašpiní, ale obnovení jejich bývalé krásy vyžaduje spoustu času a úsilí.
Rošty jsou totiž částí, která se v troubě nejrychleji zašpiní. Mnoho lidí vzdalo snahu o jejich vyčištění nebo o to, aby je viděli znovu čisté, protože na to neměli čas nebo to bylo příliš pracné. Pokud se však nečistot nezbavíte včas, cyklus pokračuje. Jednou z chyb, kterých byste se neměli dopouštět, je nečistit troubu a rošty po použití. Mastnota se bude stále hromadit a černé a mastné skvrny bude obtížnější nebo nemožné vyčistit. Další častou chybou je, že se na jejich čištění myslí až po velkém nahromadění zbytků. Riziko? Trouba se tak stává živnou půdou pro bakterie a další mikroorganismy! Konečně jste rezignovali na čištění roštů v troubě? Zde jsou naše nejlepší tipy, jak jim dodat lesk. Budou jako nové!
Voir cette publication sur Instagram
Bílý ocet
Bílý ocet je velmi účinný při odmašťování roštů trouby. Jednoduše jej smíchejte s horkou vodou tak, aby bílý ocet zaplnil ¾ láhve. Poté tímto roztokem postříkejte stojany a nechte jej působit alespoň 10 minut, než je vymyjete houbou a opláchnete horkou vodou.
Lemon
Použití citronu jako čisticího prostředku již není novinkou. Je všeobecně známý pro své bělící, čisticí a odmašťovací účinky. Za tímto účelem zřeďte šťávu ze 3 citronů 200 ml vody. Po dobrém promíchání a nalití do lahve s rozprašovačem nastříkejte tímto roztokem grily. Před umytím mřížky silným třením počkejte několik minut, než přípravek začne působit. Citron lze také kombinovat s jedlou sodou.
Jedlá soda
Jedlá soda je známá svým abrazivním účinkem a je účinným a snadno použitelným čisticím prostředkem. Chcete-li vyčistit a vyleštit rošty do trouby, vytvořte hustou pastu z jedlé sody a vody. Když má směs gelovou konzistenci, jednoduše ji rovnoměrně naneste houbičkou na stojany. Poté, co necháte přípravek několik minut působit, můžete začít drhnout a poté opláchnout.
Mýdlo Marseille
Ač se to může zdát překvapivé, marseillské mýdlo dokáže zázraky, pokud jde o čištění domácích spotřebičů, jako je sporák nebo trouba. Při čištění roštů trouby můžete použít jak tekutou, tak i tuhou, čistou verzi marseillského mýdla. Pokud máte tekuté mýdlo, jednoduše namočte houbu do několika kapek a začněte mýt. Je také možné nalít 2 polévkové lžíce tekutiny do horké vody a tuto směs použít k čištění mřížek. Pokud naopak používáte klasické marseillské mýdlo, měli byste ho rozpustit ve vodě. Abyste si usnadnili práci, nezapomeňte ji nastrouhat. Poté postupujte stejně jako u tekutého mýdla. Naneste jej na houbičku a otřete jím všechny rohy trouby a rošty. Součástku a nečistoty důkladně opláchněte.
Žluté mýdlo
Pamatujete si na žlutá mýdla od babičky? Toto žluté mýdlo rostlinného původu, které je blízce příbuzné čistému marseillskému mýdlu, se používá i v domácnosti. V případě grilů můžete vzít malou kuličku nebo kousek mýdla, rozetřít ho na houbičku a důrazně potřít každý gril, přičemž se zaměřte na skvrny od oleje. Pokud zůstanou mastné skvrny, postup opakujte. Poté mýdlo důkladně opláchněte, abyste odstranili všechny zbytky.
Obsah